The smallest cow on the smallest farm!

This little cow is the Breton black magpie, and the little farm is Roger and Nathalie's...

 

The smallest farm...

The smallest dairy farm in France is Roger's farm.

And Roger's farm is a great story...

Initially, he's a computer scientist. And on arrival, he's a happy farmer! As he said, "I chose reality rather than the virtual world".

It was a really successful conversion: "I'm simply living my dreams".

His dreams? He described them in an article published in Ouest-France: "I am not trying to earn money, but to live decently and freely. And, today, I do what I want".

Wanting to live as freely as possible, he had to, with his six cows and seven hectares, detach himself from any industrial circuit, and succeed in living in autarky. And that's what he does! He lives from his dairy products, sold on the local markets, and from what he produces himself... including electricity! 

At the end of his training, he passed an exam in front of a jury which he astonished greatly by showing that it was possible to live with only three cows! So, you think... with six, that's a lot of room!

Obviously, the approach is surprising and interesting... so, if he doesn't go around the world, it's the world that comes to him from all over, visiting this very unusual farm, which he gladly opens to the public every day at milking time, between 5pm and about 7.30pm. 

And the visitors leave, if they feel like it, with milk of course, cheese, cottage cheese, butter, caramel cream, caramel spread... 

You can also go and say hello to him at the market in Quiberon, for example, on Saturday morning...

 

The smallest cow...

That cow is the Breton black magpie. It is said to be the origin of the Breton breeds. The coat is piebald black (no "e" to black!), that is to say spotted black and white.

It is as good for meat as for milk, with a high production in relation to its size. Its physical characteristics also mean that it is able to calve easily, without assistance.

A small, hardy cow, it is well adapted to the granite soils of Brittany, but also to wetlands, where it is used to keep meadows open without human or mechanical intervention.

Because of its ambivalence between milk and meat, its rusticity and its ability to calve without assistance, it is particularly appreciated on small farms which often sell directly. Roger's farm is a perfect example!

Like a big one, this little cow even has a Facebook page, that of her lovers!

 

Ferme de l'Abbaye Sainte-Anne-de-Kergonan
Plouharnel
Tél. :
 06 86 14 59 76

 

*** Translated with www.DeepL.com/Translator

(free version) ***

 

 


To go further....

Chant des orgues, chant des moines

Click on the image

Vivre en autosuffisance: Vivre de peu, mais vivre mieux

Click on the image

Vous aspirez à une vie plus simple et plus saine, en harmonie avec la nature et les saisons ? Vous voulez déguster de bons produits faits maison ? Du rêve à la réalité, ce livre est fait pour vous !

Produire son électricité, vivre de son potager, de ses élevages, de ses cueillettes… Vivre en autosuffisance est une véritable mine d’informations qui vous accompagnera dans tous vos projets. Chacun pourra trouver dans ces pages une aventure à tenter.
Tous les savoir-faire et les gestes paysans, tous les conseils DIY pour la maison, le jardin, l’élevage, l’artisanat.
Des pas-à-pas illustrés pour apprendre à :
Économiser l’eau et l’énergie, isoler sa maison, recycler ses déchets…
Construire une serre, cultiver un potager bio, faire pousser des champignons…
Élever des poules, des canards, des abeilles, des cochons…
Faire soi-même du pain, de la bière, du fromage, du miel…
Installer un composteur, un poulailler, un système de récupération d’eau de pluie…
Fabriquer un four à pain, un fumoir…
Tout ce que vos grands-parents auraient dû vous apprendre…
Le guide Larousse de l'autosuffisance: Vivre pleinement de presque rien

Click on the image

Le guide pratique complet pour s’installer à la campagne et s’initier aux travaux de la ferme au quotidien : cultiver des céréales, faire son pain, tondre un mouton et produire sa laine, élever ses chèvres et faire son fromage…
Petit élevage familial bio : Chèvre, mouton, basse-cour, âne, cheval, vache, cochon

Click on the image

Vous avez envie de déguster les œufs frais de votre basse-cour ? De confier la tonte de votre pelouse à quelques chèvres ou moutons ? De partager la compagnie d'un cheval, d'un âne... ? D'assurer une partie de votre autonomie alimentaire en élevant un cochon, une vache... ? Si vous avez un peu de terrain et un minimum de temps à y consacrer, le rêve peut facilement devenir réalité ! Il convient au préalable de bien se renseigner et de réfléchir à votre projet. Ce livre vous aidera à déterminer quels sont vos atouts, vos ressources et vos objectifs avant de vous lancer dans un petit élevage en bio.
Tout ce qu'il faut connaître pour renouer avec une pratique autrefois très répandue à la campagne, et perpétuer des savoirs traditionnels !

Also to be seen in the department

Poet or scrap dealer?

placeLizio - Morbihan 
label Small trades People from here Gardens, discovery and leisure activities Museums & Collections Amazing... isn't it?  

Hydrangea circuit

placePloërmel - Morbihan 
label Major sites Natural curiosities Roads & paths Recreation and animal parks  

Saint Aignan, a dam, a lake, and an electricity museum

placeSaint-Aignan- Morbihan 
label Tourism, sports and cultural activities Gardens, discovery and leisure activities Recreation and animal parks Museums & Collections cities and villages  

A very Breton Netherlands woman!

placeHennebont – Morbihan 
label Tourism, sports and cultural activities People from here Gardens, discovery and leisure activities Huts, houses, igloos, cottages and co  

Discover the regions of the Great West